Home Typical food and wine Recipes Desserts DESSERT ALLA RICOTTA E ZAFFERANO
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Desserts

COMPOSTA DI MELE COTOGNE ALLA BIRRA E RICOTTA
There are no translations available. Ingredienti: 4 mele cotogne, 8 cucchiai di...
Soufflé ghiacciato di ricotta e frutta secca con salsa di cioccolato amaro e cannella
There are no translations available. INGREDIENTI 200 g di ricotta di pecora,...
TIRAMISU' ALLO ZAFFERANO DI GUBBIO
There are no translations available. Ingredienti per 4 persone: 2 uova, 4...
TOZZETTI ALLO ZAFFERANO
There are no translations available. Ingredienti: 350 g di farina “00” 150...
PEPATELLI
There are no translations available. Ingredienti: 400 gr. di miele, 250 gr....
CROSTATA DI FARINA DI FARRO
There are no translations available. Ingredienti: (4 persone) farina di farro...
RICOTTA SEMIFREDDO
Ingredients for 4 persons -300g of ricotta -3 egg yolks -70g of sugar -3...
CHEESE CAKE
Ingredients for 6 persons -400g ricotta -4 eggs -250g of flour -100g of brown...
PEACHES WITH RASPBERRIES
- 4 large peaches - 400g of vanilla ice cream - 250g of sugar - 250g of...
RASPBERRY ICE CREAM OR DELAY OR BLUEBERRY OR RIBES
-250g flesh of the raspberries, blackberries, blueberries, or currants (at your...
RASPBERRY SAUCE AND CREAM RIBES
-300g of currants -200g of raspberries -250g of granulated sugar -1 sachet of...
RASPBERRY SHAKE
-200ml of milk - 2 balls Raspberry ice cream -fresh raspberries   Place in the...
SWEET AND SOUR SAUCE WITH RASPBERRIES
-1kg of raspberries -½l of white wine -a tablespoon of vinegar  Squeeze with...
RASPBERRY JAM
-1 kg of raspberries-600 g of sugar-1 lemon. Wash the raspberries quickly in...
RASPBERRY SYRUP
2 pounds of raspberries1 liter of water600 g of sugar1 lemon Place the...
RASPBERRIES SORBET
  500 g of raspberries500 g of sugar500 ml of water6 lemonsMash the...
ICE CREAM TO DRINK AND TO EAT
Vanille ice cream Fresh raspberries Amaretti  Alternate layers of vanilla ice...
RASPBERRIES PUDDING
500 g of raspberries50 g of honey1/2 cup of water100 g of ladyfingerswhite wine...
MELON SEMIFREDDO WITH SAGRANTINO
  2 medium-sized melons50 g of sugar100 g of whipped creama glass of...
MOUSSE WITH CLASSIC WHITE WINE ORVIETO
  -4 egg yolks-200 g of sugar-¼ of a liter of white wine, Orvieto...
RICE PUDDING WITH RED WINE MONTEFALCO
  -250g of rice -1l of red wine of Montefalco -180g of sugar -40g of butter...
SAFFRON TIRAMISU
Serves 8 people:500 g of mascarpone4 eggs8 tablespoons of sugar2 coffee pots of...
MARSCIANO CARNIVAL WAFERS: THE RECIPE
Ingredients: 2 hg vegetable oil 2 hg sugar 1 glass Vinsanto liqueur 1 glass...
TORCOLO DI SAN COSTANZO RECIPE
  Ingredients: 600 g flour 330 g lukewarm water 170 g sugar 170 g candied...
CARNIVAL CASTAGNOLE: THE RECIPE
  An Umbrian pastry for the carnival season. 6 eggs 6 tablespoons sugar 6...
STRUFOLI DI CARNEVALE: THE RECIPE
A typical carnival pastry common in various parts of Umbria. Ingredients: 8...
FRAPPE DI CARNEVALE: THE RECIPE
  A typical pastry made in different parts of Umbria for the carnival season....
SMALL FRITTERS WITH OIL
INGREDIENTS FOR 6 PEOPLE: 200 g white flour 2 eggs 1 teaspoon beer yeast 1...
Apples Sagrantino
INGREDIENTS FOR 6 PEOPLE: 6 large apples 50 g sugar 50 g butter one glass of...
Panmielato and Vin Santo
2 cups of honey Chopped orange peel One cup of breadcrumbs One cup of chopped...
Chestnut cake
INGREDIENTS FOR 4 PEOPLE: 400 g chestnuts 100 g sweet almonds 4 eggs 100 g...
DESSERT ALLA RICOTTA E ZAFFERANO PDF Print E-mail
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Ingredienti per 10 persone

Per la base: 200 g di amaretti, 4 savoiardi, 2 cucchiai di cacao amaro, 75 g di burro, 1 stampo con cerniera.

Per il ripieno: 200 g di latte, 150 g di zucchero, 450 g di ricotta vaccina o ovina, 300 g di panna fresca, 0,10 g zafferano di Spoleto in stimmi, 10 g di gelatina.

La base. Macinate gli amaretti ed i savoiardi. Uniteli al cacao ed al burro precedentemente ammorbidito. Con questo composto foderate la base dello stampo pressando bene. Fate riposare il composto per un’ora almeno in frigo.

Il ripieno. In un vasetto mettete in infusione con un poco di acqua gli stimmi di zafferano per almeno cinque ore, meglio di più. Mescolate alla ricotta il contenuto del vasetto fino ad ottenere una consistenza cremosa. Montate la panna e incorporatela alla crema di ricotta. Bollite il latte con lo zucchero e lasciate intiepidire. Scioglietevi la gelatina, precedentemente ammollata e strizzata. Aggiungetela agli altri ingredienti mescolando delicatamente. Versate il composto nello stampo e rimettete in frigo fino a che non si sia addensato. Decorate a piacere con scaglie di cioccolato fondente o frutta secca

Ricetta proposta dalla Associazione Produttori Zafferano di Spoleto e contenuta nella pubblicazione curata dalla Camera di Commercio di Perugia "L'Umbria dello Zafferano"  consultabile qui.


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